FilmBloggen

För filmnördar och andra dödliga...

Name:
Location: Göteborg, Sweden

Wednesday, April 25, 2007

300 (2007)


Den persiska armén är så stor att marken skakar milsvida omkring när den marscherar över jorden. Dess ledare har beslutat sig för att krossa Grekland, ett land av frihet och rättvisa. Det enda som står mellan denna gigantiska våg av förstörelse och slaveri är en liten grupp krigare på 300 män. Men dessa soldater är mer än vanliga män - de är spartaner. Deras kamp blir lång och hård, men deras mod är som vore de odödliga och deras krigstalang står inte att finna någon annan stans i den här världen.



300 är helt klart en av de snyggaste filmer jag sett på länge. Krigsscenerna är otroliga och rent visuellt är den ett mästerverk. Dock är handlingen något tunn, och historiskt sett inte alls rättvis. Denna filmatisering är att slakta en verklig händelse, slaget vid Thermopylae som utspelade sig 480 före Kristus. Om man däremot klarar av att särskilja de få historiska grunderna från detta konstverk i filmvärlden, är den mer än sevärd!
Man bör inte heller ha alltför höga förväntningar på en djup och mångbottnad handling, för en sådan står inte att finna. Actionscenerna avlöser varandra, och här sparas inte på blod, kroppsdelar och kallt stål. Det är stenhårt, brutalt och blodigt men samtidigt en av de vackraste filmer som skapats inom den här genren. Vänta dig inte för mycket, stäng av hjärnan och sätt dig ner och njut!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home