FilmBloggen

För filmnördar och andra dödliga...

Name:
Location: Göteborg, Sweden

Wednesday, January 24, 2007

The Departed (2007)



Billy Costigan och Colin Sullivan är båda mycket skickliga poliser. Costigan är specialagent och polisens utsände i Bostons mest ökända maffialiga, där han är låtsat lojal mot den hänsynslöse och våldsamme ledaren Frank Costello. Endast två personer vet om Costigans rätta identitet som specialagent då risken för upptäckt är alltför stor. Inom polisen rör sig nämligen en infiltratör (Sullivan) som ser Costello som någon sorts surrogatpappa, trots att Sullivan själv har en fläckfri historia. Således har alltså Bostonpolisen en lojal utsatt hos maffian och maffian har en lojal hos polisen. Båda sidor är medvetna om läckan, men inte vem personen i fråga är. Sullivan och Costigan startar därför en desperat kamp på varandra åt den sida de egentligen inte arbetar för.

Identitetsförvirringen blir påtaglig när Sullivans och Costigans vägar möts på grund av en kvinna. Hon är psykolog hos polisen och tar in Costigan för samtal då han, för att verka trovärdig som gangster, tagits in dömd för misshandel. Under tiden träffas hon och Sullivan och inleder ett mycket seriöst förhållande. Förvirringen blir stor och riskerna är många, och situationen blir alltmer ohållbar för de inblandade.

The Departed är en sevärd film som lyckas väl med den balansgång som uppstår mellan trovärdighet och smått överdriven action. Costigans paranoia för att bli upptäckt och funderingar över vem han egentligen är känns mycket påtaglig och riktigt kryper in under skinnet på en. Skådespelarna gör ett mycket bra jobb och skottdraman och specialeffekter lyckas väl med att vara spännande och snygga men ändå hålla sig inom gränsen så att det inte blir fånigt. The Departed är en mycket spännande polisthriller med precis rätt balanserade doser av action, drama, ångest och smarta repliker. Trots att slutet kunde kryddats med en extra twist är filmen helt klart sevärd och det är svårt att släppa filmduken med blicken ens för att ta en näve popcorn...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home